Hvordan skriver jeg et læserbrev?

KLIMANETVÆRKETS guide til at skrive et læserbrev

Det er overraskende let at skrive et læserbrev (også kaldet debatindlæg) til en avis. Et læserbrev er en effektiv måde for ganske almindelige mennesker at nå mange med et budskab eller en holdning.

Og det er særligt vigtigt i denne tid, at danskerne hører fra andre danskere, at de også tænker på klimaforandringerne og handler. Det giver nemlig dem lyst til at handle også.

Adskillige af medlemmerne i Klimanetværkets Facebook-gruppe har skrevet og fået bragt læserbreve i både lokale og landsdækkende aviser.

De har skrevet om vidt forskellige emner som:

  • Skuffelse over regeringens sænkning af hastigheden af den grønne omstilling
  • Deres bekymring over klimaforandringerne og hvordan de selv er gået i gang med at handle
  • En opfordring til at stemme på de grønneste politikere
  • En opfordring til deres parti om at agere mere grøn

Ingen emner er for små eller store. Det vigtigste er, at vi er med til at sætte og holde klimaet øverst på dagsordenen, og din mening er lige så vigtig som alle andres.

Fem gode råd til at skrive et læserbrev:

  1. Find først ud af, hvad du vil fortælle. Hvad er dit budskab?
  2. Find en overskrift og skriv budskabet i overskriften
  3. Skriv gerne i jeg- eller vi-form. Den personlige fortælling er spændende
  4. Skriv i hverdagssprog, og drop så vidt muligt fagudtryk. Forklar dem, du bruger
  5. Hold det kort (hvis du kan).

Praktisk viden om at sende læserbrevet til en avis

Når du har skrevet dit læserbrev, skal du sende det til en avis. Du udvælger den avis, du helst vil have det i, og så søger du bare på Google: Skriv avisens navn og ordet debat i søgefeltet. Så kommer der typisk et link som dette frem, som du bare klikker på: https://jyllands-posten.dk/kontakt/debat/

Avisen fortæller dig, hvor langt dit læserbrev må være. Har du meget på hjerte, kan du forsøge dig med et af de længere formater.

Når du sender dit læserbrev, så husk at skrive i mailen til debatredaktionen, at du gerne vil have svar på, om de vil bringe de læserbrev.

Hav tålmodighed

Giv avisen to-tre dage til at svare dig. Sæt en konkret dag og tidspunkt på dagen. Har de ikke svaret dig inden for fristen, så ringer du til avisens hovednummer og beder om at blive stillet om til debatredaktionen. Journalisterne plejer at være ret søde – og travle – så bær over med dem og spørg venligt, om de vil bringe dit læserbrev.

Hvis de siger nej tak, så vil en anden avis måske, så giv ikke op.

Du kan få hjælp af os

Du kan kontakte medlem af Klimanetværket Stig Lindén-Søndersø, hvis du har spørgsmål til siden her, eller du vil have hjælp til at komme i gang med at skrive dit læserbrev. Stig er uddannet journalist og har erfaring med både at udvælge læserbreve til aviser og at skrive dem selv. Fang ham på mail: stig@klimanetvaerket.dk